Duurzame stroom gaat dankzij innovatie een nieuwe fase in waarbij de groei gedreven wordt door economische factoren in plaats van subsidie.
Dat schrijft Energieoverheid.nl.
De kosten van windenergie zullen blijven dalen en uiteindelijk 32 procent goedkoper zijn in 2040. In 2026 zal windenergie wereldwijd de goedkoopste elektriciteitsbron zijn. Wind zal daarna vrij snel worden ingehaald door zonne-energie als goedkoopste bron in 2030. De prijs voor zonneprojecten zal 48 procent dalen tot 2040.
Dat staat in de New Energy Outlook 2015 van Bloomberg New Energy Finance (BNEF), de jaarlijkse lange termijn prognose over de ontwikkeling van de elektriciteitssector.
De veranderende kostenplaatjes hebben een verregaand effect op de ontwikkeling van het elektriciteitssysteem. twee derde van de investeringen in nieuwe elektriciteitscapaciteit – in totaal 11.9 biljoen euro om 9,786 GW te realiseren wereldwijd – zal in hernieuwbare bronnen worden gestoken de komende 25 jaar. Dat zal er toe leiden dat de elektriciteitsmix voor 56 procent uit hernieuwbare bronnen zal bestaan in 2040, aldus BNEF.
Maar ondanks de toenemende marktgedreven investeringen in duurzame elektriciteit blijft de rol van fossiele bronnen groot. Vooral kolencentrales blijven een belangrijke functie vervullen. In geïndustrialiseerde landen zal hun aandeel snel afnemen maar in opkomende economieën blijven ze belangrijk vanwege de beschikbaarheid van de grondstof en de lage kosten.
Stijgende CO2-emissies
Dit heeft tot gevolg dat emissies van de elektriciteitssector zullen toenemen tussen 2014 en 2040 met 13 procent. De piek van emissie-uitstoot zal pas worden bereikt in 2029, aldus BNEF.
Michael Liebreich, voorzitter van de adviesraad van BNEF zei over de prognose: ‘Het laat zien dat we enorme vooruitgang boeken naar een koolstofarm elektriciteitsysteem. Echter, het laat ook zien dat ondanks dat, kolen een grote rol zullen blijven spelen op het gebied van elektriciteit, waardoor emissies zullen blijven stijgen voor de volgende 15 jaar, behalve als er radicale beleidsmaatregelen worden genomen.’
Lees ook op Energieoverheid.nl
Costa Rica genereert al 75 dagen 100 procent duurzame elektriciteit
Wallage: Kamer moet in actie komen voor veiligheid Groningers
'Aardbevingen van 4,5 mogelijk in Groningen'
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl